4/11/23

HOMENATGE A AVEL·LÍ CORMA

 







En un Palau de Vivel ple de gom a gom amb gent de la Vall i de Moncofa, la Societat Amics de La Vall ha rendit homenatge a Avel·lí Corma, científic que ha desenvolupat una carrera immensa per tal de millorar molts aspectes de la vida quotidiana amb els seus descobriments.

Manolo Moliner, deixeble i company, ens apropà la figura d’Avel·lí no sols des del  vessant científica, també des del  humà amb una presentació que ell anomenà : Avelino Corma: des de Moncofa al món...però sempre veient Pipa al fons”.


Ens acompanyà al piano Rubén Sáez.


Amics de la Vall li regalà al professor una escultura del ceramista Àngel Igual que tenia un missatge explícit per Avel·lí i un retrato de Vicent Aragonés “Dolçura”.


No cal dir que fou un acte molt emotiu.

 

Avel·lí Corma és professor d’Investigació:  va fer la seua Llicenciatura en Ciències Químiques en la Universitat de València, segons ell, perquè, malgrat que li encantaven totes les ciències, don Fernando Senent, professor seu, l’animà a que triés física, però ell es decidí per química. Altre professor, Mateo Díaz Peña, li recomanà que es dediqués a la investigació per a la qual cosa havia d’anar on sols es fera investigació... i se n’anà al CSID i allí va triar dedicar-se a la catàlisi.....  i va fer el Doctorat en la Universitat Complutense de Madrid . Antonio Cortés Arroyo li va dirigir la tesis doctoral. Després passà dos anys en la Queen’s University de Canadà fent un post doctorat, pel seu afany de seguir investigant i coneixent coses noves, front la possibilitat d’obtenir plaça com a funcionari ací a Espanya.

És Doctor Honoris Causa en més de 16 universitats, nacionals i estrangeres. Pertany a 11 societats i activitats professionals i ha rebut 48 premis, l’últim, atorgat per la Oficina Europea de Patents el 4 de juliol d’enguany, el Premi a Inventor Europeu a Tota la Trajectòria Professional. També té  el premi príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica del 2014. I fins i tot, ha estat nominat per al premi Nobel.

 

Ha publicat més de 1.400 articles en revistes internacionals, ha escrit tres llibres i nombroses revisions. És membre del Comitè d’edició de les revistes més importants en el camp de la catàlisi, és autor de més de 200 patents d’invenció, de les quals més de 20 s’han aplicat industrialment en processos comercials de craqueig, dessulfuració, isomerizació, epoxidació i reaccions txemoselectives d’oxidació d’alcohols i hidrogenació. (No tinc ni idea de què és tot açò, però ho posa a la seua pàgina web)

 

El 1990 el Professor Avel·lí Corma i el Professor Jaime Primo van fundar l’Institut de Tecnologia Química. Començaren amb un pressupost mínim i uns locals habilitats en uns aparcaments de la Universitat Politècnica de València. Quatre anys després l’equip es traslladà a l’edifici on està actualment l’Institut.

En l’actualitat la plantilla de l’Institut supera els 200 professionals i és un centre de referència de tot el món en el camp de la catàlisi, els nous materials, la fotoquímica i la transferència del coneixement bàsic en aplicacions tecnològiques. L’Institut col·labora en projectes d’investigació amb multinacionals de prestigi mundial.

 

Durant tres dècades, l’Institut ha realitzat investigació fonamentalment competitiva, ha pogut transferir aquests coneixements a la industria i ha format noves generacions d’investigadors.

 

Ha desenvolupat nombrosos avanços de gran impacte internacional en el camp del refinament del petroli, de l’eliminació de contaminants del gas natural, la millora de processos per l’obtenció de productes químics d’alt valor afegit i el disseny de nous reactors automatitzats “high throughput” i nous sistemes de reacció així com cel·les solars i sensors.

 

En el camp de la salut s’han fet avanços per minimitzar la fotosensibilització per fàrmacs i reparar el dany fotoquímic de l’ADN en el desenvolupament de nous productes i procediments que en el futur puguen contribuir a la lluita contra el càncer.

En els últims deu anys, l’Institut de Tecnologia Química ha generat més de 150 sol·licituds de patents, de les que 80 han estat desenvolupades directament a través de contractes I+D amb empresa.

 

Els seus descobriments s’utilitzen  en nombroses indústries entre les que destaquen l’energètica, la farmacèutica i  la cosmètica, entre d’altres.

Els catalitzadors s’utilitzen en els processos químics amb diverses finalitats, entre elles millorar l’eficàcia i la neteja medi ambient de les reaccions químiques en totes les indústries.

La majoria d’assoliments els ha obtingut gràcies, en part, al desenvolupament de zeolites  que actuen com una esponja amb forats molt menuts que atrapen molècules menudes per a que es produisca una reacció química específica.

En rebre l’últim premi va dir que rebre’l li suposava molta alegria perquè reconeixia la seua trajectòria i la tasca de totes les persones que han treballat amb ell al llarg de tots aquests anys.

 


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada