24/4/16

HOMENATGE XIMO BELTRÁN


JOAQUIN BELTRAN ANTONINO, conegut entre els seus com XIMO Beltran, Naix a La Vall d’Uixó, l’any , en 1948, a la plaça dels Xorros, aleshores Plaça de la Font , lloc emblemàtic del Poble de Baix . Fill de familia humil, però d’uns pares sensibilitzats pel present i el futur dels seus tres fills, més enllà de les mancances propies de l’època. Arrelat a la seua familia i l’entorn.

Cursa estudis primaris a La Vall I  Els secundaris sota la direcció de D. Manuel Aguilar. Seguidament estudiarà Magisteri a l’ Escola Normal de Castelló,i en acabar aprovarà les opocicions al Cos de Mestres als 16 anys.
   La seua trajectoria professional començarà a Herbés. Recorrerà escoles d’Artana, Moncofa, i el R. Centelles a La Vall. Des d’ací es desplaçarà a les Illes Balears, en concret a Ferreries ,Menorca. Tornant  després a la seua ciutat i recorreguent diferents centres, Lleonard Mingarro, Assumpció, S. Vicent( en el que va exercir de director) i Ausiàs March.
       Més enllà dels estudis i de la seua professió, atenent la seua afició a la música, tocava la guitarra i formà part del conjunt conegut com “ Los Diablos”.
      D’altra banda cal destacar la seua capacitat d’escoltar, interioritzar i transmetre mitjantçant la Narrativa amb una aportació a l’obra escrita que li és propia . A la seua curta trajectoria devem les obres ” BOIRA EN PIPA…”,
 I una segona part” …PICA ESPART I FES CORDELL “en les que recull histories valleres barrejades amb les seues imaginacions . Sense oblidar contes per als xiquets i xiquetes que han estat treballats entre l’alumnat de la nostra ciutat en diferents centres escolars.
  Com ensenyant que creía en l’ educació i en l’estudi del medi més inmediat dels educands , preocupat per les seues arrels i la seua llengua , escriurà  amb la col·laboració del seu alumnat un petit llibre de LA VALL que ha servit a diferents generacions de mestres en l’enfocament metodològic de l’estudi de la seua ciutat a l’ escola primaria, i que va ésser presentat pel d’aleshores inspector de zona Vicent Domenech , actualmente Cap d’inspecció.
   Com amant de la literatura i sempre interessat pels més joves escriurà la seua última obra UN TREBALL PERILLÓS . Malauradament, després ens deixarà de manera inesperada per sempre el 27 d’agost de 1996. Aquesta serà la seua obra pòstuma editada per ALFAGURA/VORAMAR.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada