31/5/24

DOCUMENTAL

 




VISITA A L'EXPOSICIÓ "PULSO ALMADO, VOZ LIGNARIA"






      Alumnat de l’IES Honori García del Batxillerat d’Arts ha visitat  l’exposició “Pulso almado, voz lignaria” de Marcelo Díaz.

L’autor els ha acompanyat en la visita i l’alumnat ha pogut a més de preguntar-li sobre aquesta exposició tant original, interactuar amb les obres: olorant, tocant, escoltant i llegint els poemes que acompanyen cadascuna de les obres.


25/5/24

XVII é CICLE MÚSICA I PARAULA. EXPOSICIÓ: "PULSO ALMADO, VOZ LIGNARIA"

 










I amb la inauguració de l’exposició de Marcelo Díaz “PULSO ALMADO, VOZ LIGNARIA” al Palau de Vivel hem conclòs el XXVII é Cicle de Música i Paraula.

L’exposició, segons ens ha explicat l’autor i hem pogut comprovar, és un recorregut sensorial: hem pogut veure les obres, llegir els poemes que acompanyen cadascuna d’elles, olorar les fustes amb les que han estat realitzades i escoltar com sonen...són obres que es poden tocar amb cura i que cal interpretar .

Marcelo és escultor però també és poeta per la qual cosa escultura i poema formen una unitat expressiva, són les dues maneres d’expressar tot el que succeeix al seu interior.

Marcelo utilitza fonamentalment fusta de diferents tipus , però també altres materials. I són les qualitats de la fusta (color, vetes, nusos, talls...) els elements expressius. Utilitza més de 80 varietats de fusta .

En l’exposició també hi havia llibres per poder consultar, fullejar...

Un magnífic fermall per aquest Cicle de Música i Paraula.  


24/5/24

XVIIé CICLE MÚSICA I PARAULA: PASSAT PRESENT I FUTUR: LA DOLÇAINA A LA VALL D'UIXÓ






El tercer acte del XVII é Cicle de Música i Paraula ha estat la presentació del documental de Mar Navarro Llombart “PASSAT, PRESENT I FUTUR: LA DOLÇAINA A LA VALL D’UIXÓ”,  on la directora ens ha explicat la història d’aquest instrument tant nostre des del inicis amb Vicent Fas fins als grups actuals que tenen en Toni Tur el seu major representant doncs ell, que començà acompanyant amb el tabal a Vicent Fas, ha portat la música de la dolçaina a la Vall i a molts més llocs durant quaranta anys.

Han estat els testimonis de nombroses persones els que ha utilitzat Mar Navarro per a contar-nos aquesta història.

En l’acte també han participat grups de dolçainers de la Vall, de Tales, de Sagunt interpretant diverses peces, entre elles cal destacar el pasdoble dedicat a Toni Tur de Pep Oria i l’obra de Vicent Fas “La brusa”.

Mar Navarro és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Jaume I de Castelló. És creadora de continguts audiovisuals de caràcter cultural, institucional, informatiu, artístic i comercial.

La seua empremta audiovisual vacil·la entre el País Valencià i les illes Açores, Portugal, on ha realitzat les investigacions i l’escriptura dels guions dels seus dos primers projectes de llarg metratge documental: A fotógrafa do vulcãoestrenada el passat 27 de setembre a l’illa de Faial, Açores i A última ilhaprojecte en fase de desenvolupament, que ha sigut seleccionat a Cima Impulsa 2021, a l’espai DocsLab-À Punt del DocsValència 2021, al Doklab Navarra 2023 i ha sigut guanyador de l’ajuda a l’escriptura de guió de l’IVC 2021.

Us deixem l’enllaç del documental:

https://youtu.be/wzxV7bcw6Vg

Us deixem l'enllaç de la interpretació de "La brusa":

https://youtu.be/CKUadlx7Ctk






23/5/24

XXVIIé CICLE MÚSICA I PARAULA: PRESENTACIÓ "VICENT ANDRÉS ESTELLÉS, LA VEU D'UN POBLE"

 





La Societat Cultural Amics de la Vall ha volgut col·laborar amb totes les entitats que celebren i commemoren el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés, el poeta del poble. En aquesta ocasió ho fem en col·laboració amb Acció Cultural del País Valencià i presentem un artista especial  que coneix amb profunditat la figura del poeta i que ha musicat els seus poemes des de fa ja mols anys: Pau Alabajos que presenta el seu llibre “ VICENT ANDRÉS ESTELLÉS. La veu d’un poble”

Pau Alabajos va començar la seua carrera artística actuant als carrers de la ciutat de València, interpretant les seues cançons en el districte de Ciutat Vella, a l’ombra del Micalet. L’any 2004 va publicar el seu disc debut, Futur en venda (Cambra Rècords, 2004), que va rebre el Premi Ovidi Montllor 2006 a la millor lletra per Cançó explícita. L’any 2008 va editar el seu segon treball discogràfic, Teoria del caos (Cambra Rècords, 2008), que va ser guardonat amb el Premi Ovidi Montllor 2008 al millor disc de cançó d’autor, Premi Enderrock 2008 per votació popular al millor disc de cançó d’autor, Premi Enderrock 2008 per votació popular al millor artista de cançó d’autor i Premi Muixeranga 2009 per votació popular al millor disc del domini lingüístic. L’any 2011 va eixir a la llum Una amable, una trista, una petita pàtria (Bureo Músiques, 2011), Premi de la Fundació Gaetà Huguet a la millor producció cultural de 2011.

Pau Alabajos ha cantat les seues cançons en nombroses ciutats al llarg i ample del territori, així com en diferents escenaris internacionals.

El 29 de setembre de 2012 es va celebrar al Palau de la Música de València un concert commemoratiu dels seus 10 anys de carrera musical, on va repassar gran part del seu repertori acompanyat per l’Orquestra Simfònica del Coral Romput, amb més de vuitanta músics damunt de l’escenari, i va comptar amb la col·laboració de  moltes veus que llegiren versos de Vicent Andrés Estellés.  

El 15 de juny de 2013 va presentar a l’auditori del Jardí Botànic de València Pau Alabajos diu Mural del País Valencià de Vicent Andrés Estellés, un llibre-disc amb catorze poemes escollits del llibre pòstum del poeta de Burjassot.

El 2018 publica Ciutat a cau d’orella, una adaptació musical dels poemes més emblemàtics de Vicent Andrés Estellés, amb textos indispensables com Els amants, Sonata d’Isabel, Crònica especial, Postal o Coral romput.

Una granota viva a la butxaca (RGB Suports, 2024) és el nou disc del cantautor  que recull un grapat de versos de Vicent Andrés Estellés convertits en cançó.

 

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS. La veu d’un poble és el llibre que Pau Alabajos ens ha presentat , on ens descobreix la vida del poeta a través de la seua poesia, les relacions del poeta amb els paisatges i ciutats del nostre país (Burjassot, València...), la seua família ( sa mare i l’ofici de forner del pare), dels personatges històrics relacionats amb el poeta com Joan Fuster, Sanchis Guarner o  l’Ovidi Montllor, de la relació del poeta amb la mort , de l’amor incondicional a Isabel, la companya de tota la vida, de l’horror de la guerra i la dura postguerra, i canta al poble valencià en uns moments històrics complicats, de la resistència, l’esperança i la lluita constant...en definitiva el poeta que s’ha convertit en la veu d’un poble. 


22/5/24

XXVIIé CICLE MÚSICA I PARAULA: POESIA A L'ESCOLA

 En un Teatre Municipal ple de gom a gom tingué lloc el primer acte del 27é Cicle de Música i Paraula: Poesia a l’escola, dedicat, com no podia ser d’altra manera, al nostre poeta Vicent  Andrés Estellés…el poeta del poble.

Alumnat de tots el centres de primària de la Vall i Fondeguilla,  dels IES, de CPA Jordi de Sant Jordi, de la Biblioteca Municipal i d’Amics i amigues de la poesia llegiren textos del poeta, del que enguany celebrem el seu centenari. Estigueren acompanyats a la guitarra per Víctor Ortega.

Un grup del CEIP Rosario Pérez també ens interpretà el poema cantat “Assumiràs la veu d’un poble” acompanyat per Marta Talamantes.

Va ser un acte molt emotiu en el que tinguérem també una xicoteta intervenció de la neta del poeta Isabel Anyó.