29/5/16

VISITA A OTOS

Com a final del XIXè CICLE MÚSICA I PARAULA, la Societat Cultural Amics de la Vall ha organitzat, per al dia 29 de maig, una excursió a Otos ( La Vall d'Albaida) a l'ombra del Benicadell. Enguany hem tingut, entre altres actes, una xarrada i exposicicó de rellotges de sol, a càrrec de Vicent Aragonés Pradells, complementada amb uns tallers per a escolars que està realitzant. 
Com a colofó, ens calia visitar el poble d'Otos i fer la ruta dels rellotges de sol. Acompanyats per una guia local, que posa l'Ajuntament del poble, hem pogut contemplar com l'esforç d'un grapat d'artistes i persones del poble com Joan Olivares, poden aconseguir posar en el mapa el seu poble, donar-lo a conèixer i incentivar la seua economia.
Joan Olivares és l'artífex de la part tècnica d'aquests rellotges; artistes con Alfaro, Antoni Miró o Manuel Boix s'han encarregat de la part artística. El resultat de la conjunció d'amdues vessants ha estat la creació d'uns magnífics rellotges de sol. Una tècnica mil·lenària, la utilització del sol per a mesurar el temps, que ens ha sorprés a més d'un d'un grup  pel nostre desconeixement.
Per acabar la ruta, hem visitat el Palau de Sant Josep, magnífica contrucció rehabilitada i convertida en el centre polític i cultural del poble, que té una col·lecció magnífica d'obres de l'artista Antoni Miró.
Hem acabat dinant a Ca les Senyoretes un arròs al forn, plat típic de la zona, gaudint de la companyia i la tertúlia. I després del café, encara hi hagut temps perquè el Joan Olivares ens parlara del diferents tipus de rellotges de sol que té a la terrassa.
Ha estat un viatge molt instructiu i ens ha donat a conéixer part del nostre territori, i inclús ens han fet propostes per a anys vinents. Moltes gràcies a tots i totes 




25/5/16

OTOS: EL POBLE DELS RELLOTGES DE SOL

El proper diumenge 29 de maig, la nostra societat ha programat una excursió a Otos, el poble dels rellotges de sol.

Vos deixem enllaços per si voleu informar-vos.

http://www.otos.es/

http://www.otos.es/ca/content/ruta-dels-rellotges-de-sol









22/5/16

RECONEIXEMENT

Un reconeixement per a l'activitat que realitza la nostra societat....


http://www.levante-emv.com/castello/2016/05/22/referente-actividad-cultural-vall-duixo/1421338.html




NIT MÀGICA AMB BESARABIA

El dissabte 21 el grup Besarabia ens va transportar amb la seua música i amb les danses de Patricia Álvarez per diversos països balcànics .

Gaudirem amb melodies de cultures jueves, gitanes, àrabs, turques, romaneses : Jaume, Eva Mª i Heidi les interpretaren magistralment  i Patricia ens encisà amb les seues danses.






21/5/16

DESLEER

El divendres 20 de maig a les 19,30h en el Palau de Vivel, dins del cicle Música i Paraula vam inaugurar l'exposició de Mar Arza "DESLEER"











19/5/16

POESIA A L'ESCOLA

El dijous 19 de maig vam tindre el plaer de tindre a Marc Granell amb nosaltres en la celebració de POESIA A L'ESCOLA.


17/5/16

MAR DE DANSES: BESARABIA I PATRICIA ÁLVAREZ

Dins de la programació del cicle MÚSICA I PARAULA, la nostra societat cultural  ha programat per al proper dissabte 21 de maig a les 22 h. als jardins del Palau de Vivel l'actuació del grup BESARABIA I PATRICIA ÁLVAREZ.


Entre els seus componets es troba el músic valler Jaume Pallardó, que començà la seua carrera musical al CIAC com clarinetista. Va obtindre el grau elemental al conservatori de La Vall d'Uixó. Més tard va començar a tocar el baix elèctric i va fundar els grups La Big Bong Band i Crim(mental). Posteriorment començà a interesar-se per intruments tradicionals de la cultura mediterània.
Jaume farà les cordes en aquest concert i comparteix escenari amb Heidi Erbrich al violí i Eva Domingo que farà la veu i la percussió.
La música de BESARABIA descriu la mescla, confluència del devenir de tots els pobles que al llarg de tots els segles han viatjat d'oest a est, per la península balcànica, i amb ells les seues costums i la seua música.

Aquesta actuació contarà també amb la dansa de PATRICIA ÁLVAREZ.



DESLEER:MAR ARZA

Dins del cicle MÚSICA I PARAULA, el divendres 20 de maig s'inaugura l'exposició de MAR ARZA "DESLEER", a les 19,30 a la sala gran del Palau de Vivel.


Mar Arza (Castelló de la Plana, 1976), viu i treballa a Barcelona
 La seva formació artística ha transcorregut per la Facultat de Belles Arts de València, Carnegie Mellon School of Art de Pittsburgh, EEUU i Winchester School of Art, Regne Unit, on va cursar un Màster d’Escultura becada per la Fundació Canyada-Blanch.
 Va ser guardonada amb el Premi Guasch-Coranty atorgat dins el marc de la Biennal de Valls 2013 i el premi Ars Libris 2013, concedit per la Fundació Banc Sabadell.
 La seva mostra individual al Centre d'Art Santa Mònica inaugurada al març del 2014, dins el Cicle Blanc sota Negre, mostrava en paral·lel el transcurs del temps que deixa petjada i el transcurs de la quotidianitat travessada de literatura, allò que la fa perdurable. Posteriorment va participar en una mostra col·lectiva a la Galeria Maserre a la recerca de genealogies femenines en l'art contemporani.
Actualment forma part de una mostra col·lectiva a l'espai d'art contemporani Tecla Sala, en una reflexió sobre el que podria ser una crítica institucional al actual panorama econòmic i polític arrel de la perllongada crisis encara present.
 Treballa habitualment amb Galeria Cànem de Castelló de la Plana que li ha donat suport des dels seus inicis professionals, i més recentment amb la Galeria Rocio Santa Cruz de Barcelona. Ha tingut mostres individuals a MeessenDeClerq Gallery de Brussel·les, Galeria Sicart de Vilafranca del Penedès, Horrach-Moyà de Palma de Mallorca, Fundació Vila Cases de Palafrugell, Capella de Sant Roc de Valls.
 Ha format part de col·lectives al Cincinnati Contemporary Arts Center, Palazzo delle Arti Napoli o Villa Empain de Brussel·les, al Museu de Valls o Centre d'Art Lo Pati d'Amposta, entre d’altres.

POESIA A L'ESCOLA: MARC GRANELL

El proper dijous 19 de maig a les 19 hores la nostra societat ralitzarà una altra sessió de POESIA A L'ESCOLA.
Enguany els poemes seran de MARC GRANELL i contarem amb la seua presència per acompanyar als xiquets i xiquetes de totes les escoles de La Vall i de Fondeguilla, dels IES, de l'Agència de Lectura i als amics i amigues de la poesia que es reunirem, com cada any, als jardins del Palau de Vivel.



Marc Granell va néixer a València (L'Horta) el 19 d'abril de 1953. Va estudiar Filosofia i Filologia a la Universitat de València, però va deixar aquestes dues carreres inacabades. Ja aleshores començava a moure's en els ambients poètics universitaris i, poc després, amb l'autor immers en el grup de poetes i narradors que havien de revolucionar l'esquifit panorama de la literatura catalana al País Valencià, té lloc la fundació de la revista Cairell. Aquesta revista, que aplega noms com Josep Piera, Josep Lluís Seguí, Eduard J. Verger, Josep Lluís Bonet i el mateix Granell, suposarà una concentració generacional d’escriptors que, amb l'antologia Carn fresca (1974) i els Premis Octubre, emmarca els primers passos de la generació dels 70 a València. 

Però abans de Cairell (1978-1981) la veu poètica de Marc Granell ja havia donat la seva dimensió el 1976 quan, amb 23 anys, guanyava el premi Vicent Andrés Estellés dins dels Premis Octubre. Aquest llibre, Llarg camí llarg, publicat el 1977 i molt ben rebut per la crítica, deixava veure una veu subtil i madura que s'endinsa als camins difícils de la passió i del dolor, amb versos contundents i cisellats: "No hi mora sinó aquell que en si abasta / de ser u amb els déus sent ell mateix." 

A partir d'aquest llibre, la poesia de Marc Granell es farà habitual a les col·leccions que donaran veu a la seva generació. L'any 1978 publica Notícia de la tribu i poc després Refugi Absent a Llibres del Mall de Barcelona, amb una portada de Joan-Pere Viladecans. El 1979 guanya el premi Ausiàs March amb el recull Materials per a una mort meditada i el 1980 és inclòs a les antologies que marcaran la seva generació,Les darreres tendències de la poesia catalana (1968-1979), de Vicenç Altaió i Josep Maria Sala-Valldaura, i La nova poesia catalana, de Joaquín Marco i Jaume Pont. 

Més tard veuran la llum nous llibres que venen a consolidar la seva presència inexcusable dins del panorama de la poesia catalana, com ara Exercici per a una veu(1981), que Sala-Valldaura saluda per la seva intensitat lírica i social; Fira desolada, publicat a Barcelona el 1991, o Versos per a Anna (2003), entre molts altres. L'any 1999 va aplegar la seva poesia publicada fins aleshores al llibre Poesia reunida, publicat per Edicions de la Guerra. I tot això s'ha de complementar amb el seu esforç per dignificar la poesia per a infants, en llibres com L’illa amb llunes (1993) o La lluna que riu i altres poemes (1999). 

La seva col·laboració a Cairell, com a membre del consell de redacció, és només una primera fita de la seva activitat com a editor i promotor d'activitats al voltant de la literatura. Entre els anys 1986 i 1989 dirigeix la col·lecció del Consorci d'Editors Valencians, "Gregal Poesia", després d'aventures inicials com "Papers Erosius" o "Papers inicials". Més tard tindrà també al seu càrrec col·leccions com ara "Poesia", de l’IVEI (Institut Valencià d'Estudis i Investigació), o "Poesia" i "Enquadres", de l'editorial Germania, així com "Poesia Tàndem", amb Francesc Calafat. 

Marc Granell es dedica professionalment a la traducció, i ha publicat versions d'Alberto Cavallari o Vicent Andrés Estellés, entre d'altres, i, en col·laboració, d'Erich Fried i Bertold Brecht. La seva pròpia poesia s'ha pogut llegir també en traduccions al portuguès, italià, gallec i castellà. Ha rebut dues vegades el premi dels Escriptors Valencians, el 1991 i 1992. 

12/5/16

RELLOTGES DE SOL

Ahir dijous 12 de maig a les 19,30h va començar el XIX é Musica i Paraula amb la xarrada i inauguració de l'exposició "Rellotges de sol" a càrrec de Vicent Aragonés, exposició que romandrà oberta fins el 7 de juny.
Aquesta exposició ha estat iniciativa de l'Associació Cultural "Aragonés Pradells", dedicada a fomentar l'estudi dels rellotges de sol i els instruments relatcionats amb la mesura del temps
Vicent Aragonés ens va sorprendre amb tota la seua saviesa sobre els rellotges de sol i ens va convidar a participar en l'excursió que la nostra societat ha organitzat per anar a Otos, a la vall d'Albaida, el poble dels rellotges de sol, per visitar tots els que hi ha en aquest poble.
En la xarrada també va participar Conxita Bou, representant i dirigent de la "Societat Catalana de Gnomòtica"
Aquesta tasca divulgativa sobre els rellotges de sol continuarà amb la realització de tallers en els centres escolars.