29/10/15

POETES &CIA

Poetes, il·lustradors i músics de la Vall uniran les seues capacitats artístiques en una exposició que s'inaugurarà el proper 6 de novembre al Centre Cultural Palau de Vivel i en un recital de poesia el proper 14 de novembre al saló d'actes de La Caixa Rural.







23/10/15

JUAN CAPÓ MÉS QUE UN CARRER

Avui La Societat Cultural Amics de La Vall enceta un nou cicle que vol donar a conèixer als veïns i veïnes de la nostra ciutat qui eren els personatges que donen nom a alguns dels nostres carrers.

Hem començat amb la figura de Juan Capó i ha estat F. Xavier Granell i Sorribes que  ha investigat sobre aquest personatge qui ha presentat la ponència.
F. Xavier Granell, valler, conegut perquè ve d’una família de tradició panadera, és diplomà com professor d’EGB, especialitat Ciències Humanes. Continuà els seus estudis en la UNED, obtenint dues llicenciatures: Filosofia i ciències de l’educació i Geografia i Història.

Ha treballat com a mestre de primària, desprès d’educació  secundaria i, en l’actualitat és Inspector d’Educació en la Direcció Territorial de Castelló. Malgrat açò el que més li agrada és que li diguen MESTRE, pel valor que té aquesta paraula.


En acabar la xarrada sobre Juan Capó, el grup de Veus Greus ens interpretà algunes obres, molt aplaudides pel públic que omplia la seu de l’Agrupació d’Ames de Casa, del carrer Juan Capó, on es celebrava l’acte.






7/10/15

RECUPERANT PATRIMONI

En esta ocasió La Societat Cultural Amics de la Vall ha vogut fer una xicoteta aportació a la festa d'un dels barris més antics del poble. I la gent del barri ha respost d'una manera generosa, omplint el local del Centre Social de gom a gom per escoltar la xarrada: "Els malnoms un patrimoni social de la Vall d'ixó"
Josep Gargallo Gregori, mestre jubilat ha estat de director a diferents centres d'educació primària. La major part de la seua vida professional transcorre al CEIP Blasco Ibañez, a la Colonia Sant Antonio.
Especialista en ciències socials i arran de la seua activitat com a docent en la investigació del medi, ha recollit informació al llarg del temps sobre els malnoms, així com també refranys, maneres de dir...que ens ha fet arribar a través de pàgines web o blogs

http://josegargallo.blogspot.com.es/
http://elrefranyer.com/

Els malsnoms en el passat eren tan usuals que es convertiren en un signe d'identificació personal entre la població. Actualment han entrat en desús, malgrat que al nostre voltant encara perviuen. Josep Gargallo amb la seua tasca intenta recuperar la memòria del nostre poble, perquè tal com diu el títol de la xarrada, ELS MALNOMS SÓN UN PATRIMONI SOCIAL DE LA VALL D'UIXÓ.

Aquesta vesprada ens han acompanyat també, posant música (amb lletra de malnoms) la colla de dolçainers La Barreja.